Med historien i varje spadtag
Spaden trycks ner med full kraft och precision. Vinodlaren Erich Bergers välanvända arbetsskor är brunfärgade av all jord som skjuts upp ur marken efter varje nytt spadtag. Det är ett slitigt arbete som han har gjort många gånger förr, men det är mödan värt.
– Det svettigaste jag gör i mitt jobb är när vi planterar helt nya vinstockar på vingården. Då måste vi först få upp och bort alla gamla rankor ur jorden och göra plats för de nya. En vinranka kan vara mer än 55 år gammal när vi tar upp den, och du kan gissa hur mycket den har vuxit och vilken plats den tar när den kommer ur jorden med alla rötter. Det är mycket slit bakom varje droppe vin.
Vingården Weingut Berger ligger i österrikiska Gedersdorf och är 20 hektar stor. Den har funnits i familjen Bergers ägo sedan år 1711. Vinodlaren Erich Berger är själv 46 år och har levt här i hela sitt liv, detta är hans universum. Han har vuxit upp intill vinodlingarna på de gröna kullarna, terrassen ovanför vingården och de små vägarna som korsar de symmetriska trädraderna. Det är en idyllisk miljö, och här produceras årligen 200 000 liter vin.
– Händerna är mina viktigaste verktyg. De flesta dagarna är jag ute på vingården och synar löven och druvorna. Jag tar bort de som är sjuka och rensar när det behövs. Det krävs tålamod och noggrannhet.
– Vi skördar i oktober och det handlar om att ha rätt tajming. Vi är sju personer som arbetar här året om och i skördetid är det tio till. Men det är ett tufft jobb, speciellt när vädret inte är bra. Då får vi göra avbrott i arbetet och vänta ut regn och storm. När solen skiner jobbar vi snabbt och metodiskt. För att få precis rätt smak och kvalitet på vinet inväntar vi det exakta ögonblick när druvorna har rätt mognad.
Fakta
Namn: Erich Berger.
Ålder: 46.
Ort: Gedersdorf, Österrike.
Arbetsgivare: Weingut Berger.
Yrke: Vinodlare.