Heavy metal på riktigt
Hett, svettigt och bullrigt – i smedjan i Stubaifabriken lyser det eldrött när Herbert Gleirscher hanterar glödande järnbitar med en lång tång. I bakgrunden dunkar tunga slag från hammaren som betjänas med en fotpedal.
Med hörselkåpan tätt runt öronen, Blåkläderjackan uppknäppt i halsen, koncentrerar han sig på arbetsstycket som ska bli en huggmejsel för bearbetning av sten.
– Du får inte slappna av en enda sekund. Då kan det gå åt pipan, säger han med ett hest skratt.
Högst 20 minuter i sträck klarar man av att arbeta vid ässjan. Sedan är det dags att flytta över till smideshammaren. Och så tillbaka till hettan igen efter ytterligare 20 minuter.
– Det är ett tungt och farligt jobb. Vad du behöver är kunskap och erfarenhet. Det är alltså inget som en maskin eller en robot skulle klara av. Och det är precis det som gör jobbet så fantastiskt.
Naturligtvis behövs det också arbetskläder som lever upp till förväntningarna.
– Det är varmt, svettigt och smutsigt så kläder som är tåliga, slitstarka och har bra kvalitet är otroligt viktigt.
Tillsammans med 150 kollegor tillverkar han allt från tänger och skruvmejslar till verktyg för skogsarbetare eller för plåtslagare och slaktare. Från fabriken sveper blicken ut över det svindlande vackra Stubaital med glaciären och de kända skidområdena runt hörnet. En turistmagnet som samtidigt är klassisk terräng för smideskonst och småskalig metallbearbetning med rötter i 1400-talet då arbetet i malmbergen krävde verktyg.
Traditionen, hantverkskunnandet och de dagliga utmaningarna är något som Herbert Gleirscher brinner för. Fast efter jobbet är det alptopparna som lockar. Långa vandringar med familjen, säger han, är den perfekta avkopplingen.
Fakta
Namn: Herbert Gleirscher.
Ålder: 49.
Ort: Neustift i Stubaital.
Arbetsgivare: Stubai.
Yrke: Verktygstekniker.